Informace k zájezdu
Tour de lOisans - přechod NP Écrins

Úvodní stránka zájezdu Tour de lOisans - přechod NP Écrins ( Francie, Alpy, Přechody hor )

CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 4-5

Tento zájezd patří k náročným přechodům hor. Délka jednotlivých etap je naplánována na 7-10 hodin včetně přestávek a s převýšením kolem 600-1200 m, pouze ve 4. dnu bude klesání 1700 m. Trasa vede po značených horských stezkách, v trávě i v suti. Vzhledem k převládajícímu typu terénu a váze batohu je nutná jistá chůze i v kamenitém terénu, fyzická a psychická odolnost. Vše potřebné si poneseme na zádech. Není nutné mít s sebou potraviny na celý týden, tyto lze dokoupit během 5. dne přechodu a 9. den na konci zájezdu. Přechod je nutné absolvovat celý, zkrácení je možné až 8. den zájezdu. S autobusem se rozloučíme 2. den ráno a setkáme se s ním opět až 9. den odpoledne. Můžeme si v něm ponechat věci na zpáteční cestu.

POČASÍ

Aktuální předpověď počasí pro department Isère můžete sledovat zde: http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-france/isere/38
Přehlednou předpověď počasí poskytuje i norský server https://www.yr.no/place/France/Provence-Alpes-C%C3%B4te_d%E2%80%99Azur/Vallouise/ , pro vyšší nadmořské výšky (2700 m) platí spíše Parc National des Ecrins.
I když nebudeme vystupovat na okolní sněhem pokryté vrcholy, je potřeba počítat s proměnlivým počasím a možností vydatných srážek. Oblačnost bývá horami zadržována a je zde tedy možné zhoršení počasí i na několik dní. Teplota vzduchu je v závislosti na nadmořské výšce značně rozdílná. V údolích se mohou teploty pohybovat v létě mezi 15-25 °C. Ve výškách kolem 2500 m n. m. může být ranní teplota i v létě pod bodem mrazu. Proto nezapomeňte na teplé spacáky a spodní prádlo. Rukavice a zimní čepice je běžnou potřebou v každých horách i v letním období.

MĚNA A KAPESNÉ

Ceny: Bageta: 0,9-1,3 €, sýr v obchodě: 2-4 € za 200 g, víno v obchodě: od 2 €, pivo na chatě: 4-5 €, káva nebo víno na chatě: od 1,3 €, případné využití lanovek: do 20 €.
Na chatách jsou obecně ceny za jídlo cca 2,5x vyšší než u nás. Některé potraviny v obchodech jsou cca o 50 % dražší než u nás, ale naopak řada potravin je stejně drahá nebo levnější. Doporučujeme kapesné 150-250 € na osobu. Celková výše útraty záleží jen na vašich chutích a představách o dovolené. Doporučujeme si vzít k předpokládané útratě navíc finanční rezervu cca 50-100 € na osobu.
Výměna peněz: Pro cestu do Francie budete potřebovat eura, která je možné nakoupit ve všech směnárnách. Peníze v dostatečné výši si vyměňte už v ČR. Možnost výběru hotovosti z bankomatu nebo platby kartou není ve většině případů možná.

MAPY A LITERATURA

Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu
(doporučujeme: http://www.pruvodcenakopce.cz ).
Zájemcům doporučujeme tuto originální mapu:
Écrins, 1 : 50 000, nakl. IGN

V současnosti existuje pro vaše „chytré“ mobily spousta kvalitních offline GPS map, které nevyžadují použití dat v zahraničí.
Aplikace Mapy.cz od Seznamu umožňuje nyní stáhnout i zahraniční OpenStreet mapy (po spuštění vpravo nahoře kliknete na tři tečky - Offline mapy - Mapy ke stažení).
Pro pokročilou mobilní aplikaci Locus Maps a další si můžete OpenStreet mapy stáhnout zde:
http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe
Návod na instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde: http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad
Mapy doporučujeme stahovat ještě před odjezdem na zájezd přes wifi.

DOPORUČENÉ VYBAVENÍ

Jelikož si všechny potřebné věci ponesete po celou dobu přechodu hor po chatách na zádech, snažte se maximálně ušetřit na váze, neberte žádné zbytečnosti. Všechny potřebné věci by se vám měly vejít do batohu o objemu 60-70 l. Rozumná váha batohu na vícedenní přechod hor je cca 15-17 kg, někdo unese i 20 kg. Berou se věci jako na letní treking v kterýchkoliv jiných horách. Některé věci je ideální vzít do dvojice (trojice) - stan, věci na vaření, lékárnička.
Nezbytné vybavení: Platný cestovní doklad, měna příslušné země (viz. Měna a kapesné), české koruny na útratu v autobuse, kartička zahraničního cestovního pojištění, batoh vhodný pro vícedenní přechody natěžko, spacák, karimatku, spolehlivý nepromokavý stan (nejlépe samonosný). Z důvodu předepsaných váhových limitů pro autobus a omezené plochy ke stanování v kempu zvolte adekvátní velikost stanu (pokud cestujete sami či s jedním spolucestujícím, vhodný je stan menší či střední velikosti).
Doporučené vybavení: Teleskopické hole, pláštěnka (i na batoh). Potřeby osobní hygieny, ručník, toaletní papír, krém na opalování s UV filtrem, sluneční brýle s UV filtrem. Pravidelně užívané léky, zavírací nůž, čelovka, tužka, zápisník, mapy, mapník (obal na mapu), GPS, foťák a náhradní baterie, nabíječka na telefon. Ledvinka nebo kapsička na krk na doklady a peníze.
Oblečení: Kvalitní "rozchozené" boty (pohorky), oblečení do pohody i nepohody. Oblečení volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo, 2. a 3. vrstva silnější termoprádlo, fleece, polartec, windstopper, no wind, 4. vrstva svrchní - "šusťák", gore-tex, gelanots (moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort), dále kraťasy a tričko. Ponožky, nejlépe trekové z moderních materiálů, plavky, čepice, rukavice, sandály (aby si nohy po celodenní túře odpočinuly + na cestu do busu).
Strava: Miska, lžíce či příbor, multifunkční nůž, hrníček na pití, dvě 1,5 l plastové láhve na vodu, nádobí na vaření, utěrka, mycí prostředky, vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač). Stravování je po celou dobu zájezdu z vlastních či dokoupených zásob. Doporučujeme vařit a stravovat se ve 2 až 3 lidech. NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, čokolády, čaj, šumivé tablety do vody, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cukr, sůl, koření, slivovice… Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha).
• Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Na vícedenních přechodech počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Většinou je možné přes den doplnit vodu ze studánek či horských potoků, ale některé dny je voda dostupná jen ráno a večer na tábořišti.
Osobní lékárnička: Léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem, (rum či slivovice jako dezinfekce a anestetikum). V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.

Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy

POJIŠTĚNÍ:

V ceně zájezdů není zahrnuto cestovní pojištění ani pojištění storna zájezdu. Účastníkům zájezdů CK Alpina nabízíme možnost zprostředkování zahraničního cestovního pojištění i pojištění storna zájezdu od pojišťovny Generali, a.s. Ti, co cestují častěji, si mohou sjednat členství v alpském spolku Alpenverein, jehož pojištění pokrývá téměř všechny rizikové sportovní aktivity a platí jeden kalendářní rok.