Informace k zájezdu
Durmitor a Bjelasica

Úvodní stránka zájezdu Durmitor a Bjelasica ( Černá Hora, Balkán, Přechody hor )

CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 3-4

Program je určen náročnějším turistům se zkušenostmi s horskými přechody. Čekají nás dva vícedenní přechody natěžko (s veškerými věcmi) a jedna jednodenní túra nalehko (bez zátěže). Délka denních túr je asi 4-7 hodin čistého času chůze (bez zastávek), což odpovídá asi 6-9 hodinám s přestávkami na jídlo a odpočinek. Průměrně denně nastoupáme 700 m, sestupy jsou v Durmitoru menší a na Bjelasici větší než 600 m. Je třeba počítat s tím, že jedeme do vysokých hor, je proto nutná odpovídající fyzická a psychická kondice. Durmitor a Komovi jsou skalnaté hory, Bjelasica je travnatá. Technicky nejnáročnější je výstup na Bobotov Kuk, kde je nutné se několikrát přidržovat rukama skály, není ale třeba žádné zvláštní vybavení. Výstup je možné vynechat a jít pouze do sedla pod vrcholem. Přechod Bjelasice klade nároky spíše na vytrvalost a odolnost, zvláště v případě horšího počasí. V případě moc špatného počasí nebo zhoršené fyzické kondice není nutné absolvovat celý plánovaný program. Můžete sestoupit z hor a udělat si individuální program v podhůří v blízkosti autobusu. Autobus nám bude k dispozici pro dopravu do Černé Hory a zpět a pro přesun mezi jednotlivými částmi vícedenního přechodu (5. den zájezdu). V autobusu si budete moci nechat nepotřebné věci, oblečení nebo jídlo určené pro zpáteční cestu nebo druhou část programu v horách.

POČASÍ

Aktuální předpověď počasí můžete sledovat na:
http://hory-doly.blogspot.com/2008/01/cerna-hora-pocasi-snih.html nebo na norském meteorologickém serveru https://www.yr.no/ , kde stačí do vyhledávače zadat konkrétní místo z našeho programu.
Kontinentální počasí ve vnitrozemských horách (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Prokletije) se velmi liší od středomořského podnebí na pobřeží. Teploty jsou zde asi o 6-15 °C (dle nadmořské výšky - každých 1000 m nahoru je asi 6 °C dolů) nižší než na pobřeží. Od června do září můžete čekat denní teploty kolem 15-25 °C, vysoko v horách i nižší. Noční teploty ve výšce kolem 1000 m n. m. se pohybují mezi 10-15 °C. Při přechodu studené fronty budou uvedené teploty ještě nižší. Vysoko v horách může foukat silný vítr, který snižuje vnímanou teplotu (wind chill effect). V letních měsících se mohou v odpoledních hodinách objevit bouřky z tepla. V červnu a asi i v červenci bude pravděpodobně na některých místech v horách ležet i sníh.

MĚNA A KAPESNÉ

V Černé Hoře je oficiální měnou euro, jehož aktuální kurz je v ČR denně zveřejňován.
Ceny: Ceny jsou průměrně asi o 20% vyšší než v ČR. Na útratu lze doporučit cca 80-100 €. V restauracích se najíte za 5-8 €, pivo stojí 1,50-2 €, káva 1-1,50 €, limonády 1,50 €, burek 1-1,50 €, pečivo dle druhu 0,30-2 €. Návštěva restaurace bude možná 2., 5. a v případě dostatku času i 9. den zájezdu. Každopádně si s sebou k předpokládaným výdajům vezměte finanční rezervu 20-50 € dle vašeho uvážení.
Výměna peněz: Platby kartou nejsou příliš rozšířené. Ve městech (Žabljak, Kolašin, Mojkovac) lze využít bankomatů - vydají vám však max. 200 €, ovšem vaše banka si naúčtuje nemalý poplatek. Doporučujeme vézt s sebou peníze již v eurech.

MAPY A LITERATURA

Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu
(doporučujeme: http://www.pruvodcenakopce.cz/ ).
Zájemcům doporučujeme navíc:
• průvodce Černá Hora, nakl. Freytag a berndt, 2003
• průvodce Ivo Petr, Hory Balkánu, nakl. Mirago, 2003
• mapa Durmitor 1 : 25 000 (lze koupit v Žabljaku za 3-5 €)
• mapa Bjelasica Komovi 1 : 60 000 (lze koupit v Kolašinu za 3-5 €)

V současnosti existuje pro vaše „chytré“ mobily spousta kvalitních offline GPS map, které nevyžadují použití dat v zahraničí.
Aplikace Mapy.cz od Seznamu umožňuje nyní stáhnout i zahraniční OpenStreet mapy (po spuštění vpravo nahoře kliknete na tři tečky - Offline mapy - Mapy ke stažení).
Pro pokročilou mobilní aplikaci Locus Maps a další si můžete OpenStreet mapy stáhnout zdarma zde:
http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe
Návod na instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde: http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad
Mapy doporučujeme stahovat ještě před odjezdem na zájezd přes wifi.

DOPORUČENÉ VYBAVENÍ

Jelikož si všechny potřebné věci ponesete po dobu přechodu hor na zádech, snažte se maximálně ušetřit na váze, neberte s sebou nic, co nutně nepotřebujete. Všechny potřebné věci by se vám měly vejít do batohu o objemu 60-70 l.
Nezbytné vybavení: platný cestovní doklad, adekvátní množství eur, české koruny na útratu v autobuse, kartičku zahraničního cestovního pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění, spacák, karimatka a pro dvojici nebo trojici spolehlivý, ideálně samonosný stan, čelovku s náhradními bateriemi.
Doporučené vybavení: Teleskopické hole, potřeby osobní hygieny, krém s UV filtrem, sluneční brýle s UV filtrem do hor kategorie 3 a vyšší, pravidelně užívané léky, lžíce, ostrý nůž (nejlépe zavírací), láhve na vodu (nejméně 3 l na osobu), lékárnička a toaletní papír. Pro dvojici (trojici): vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač), otvírák, nádobí na vaření (ešus, …).
Oblečení: Oblečení do pohody i nepohody volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo, 2. a 3. vrstva silnější termoprádlo, fleece, polartec, windstopper, no wind, 4. vrstva "svrchní" šusťák, gore-tex, gelanots, … (moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort), kraťasy, trička, ponožky (nejlépe trekové z moderních materiálů), plavky, čepice, rukavice, pláštěnku (i na batoh). Na nohy kvalitní "rozchozené" boty do hor (ne "kanady") a sandály, aby si nohy po celodenní túře odpočinuly.
Strava: Jídlo na 3denní přechod Durmitoru si poneseme ze Žabljaku. Před přejezdem do pohoří Bjelasica (5. den) bude možné doplnit zásoby jídla uložené v autobuse nebo dokoupit v Žabljaku, případně v Kolašinu. Doporučujeme vařit a stravovat se ve 2 až 3 lidech.
NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, slanina, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, sušené mléko, kondenzované mléko v tubě, čokolády, pudink do vody, čaj, šumivé tablety, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cibule, česnek, cukr, sůl, koření, slivovice, … V poslední době se osvědčuje dehydratovaná strava např. značky Travellunch s jednoduchou přípravou a dostatečnou výživovou hodnotou (lze koupit např. zde: https://www.vodahory.cz/filtr-produktu/hlavni-jidla/travellunch ).
Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Při nakupování se dívejte na dobu přípravy - vaření (ať vyjdete s palivem a nevaříte jídlo příliš dlouho). Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha)!!! Počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Většinou je možné přes den doplnit vodu ze studánek či horských potoků, ale některé dny je voda dostupná jen ráno a večer na tábořišti.
Osobní lékárnička: Léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem. V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.

Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy

POJIŠTĚNÍ:

V ceně zájezdů není zahrnuto cestovní pojištění ani pojištění storna zájezdu. Účastníkům zájezdů CK Alpina nabízíme možnost zprostředkování zahraničního cestovního pojištění i pojištění storna zájezdu od pojišťovny Generali, a.s. Ti, co cestují častěji, si mohou sjednat členství v alpském spolku Alpenverein, jehož pojištění pokrývá téměř všechny rizikové sportovní aktivity a platí jeden kalendářní rok.

FOTOGALERIE Z MINULÝCH ZÁJEZDŮ

Zuzka Šulcová - Černá Hora - Durmitor a Bjelasica 2005, Petr Matucha - Černá Hora 2006, Aleš Paděra - Durmitor, Bjelasica, Komovi, Kotor, Paklenica 2006, Markéta Polášková - Durmitor a Bjelasica 2006, Veronika Pelikánová - Černá Hora 2007 - Durmitor a Bjelasica, Pavel Juřica - Durmitor a Bjelasica 2008, Peter Šrank - Montenegro 2011.

Video ze zájezdu Durmitor a Bjelasica 2012 (natočil: Karel Bubník, střih: Jirka Vackář):