Informace k zájezdu
Prokleté hory

Úvodní stránka zájezdu Prokleté hory ( Černá Hora, Balkán, Turistika horská )

CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 3-4

Čekají nás jednodenní túry ve skalnatých i travnatých horách. Kromě prvních dnů v dolině Grbaja na ně budeme vyrážet od autobusu. Délka denních túr je asi 4-7 hodin čistého času chůze, což odpovídá asi 6-9 hodinám celkového času chůze s přestávkami. Průměrné denní převýšení je asi 1100 m nahoru i dolů. Túry v pohoří Prokletije jsou poměrně náročné, jedná se o skalnaté vysoké hory. Během některých túr se můžeme rozdělit na menší skupinky, které budou mít částečně možnost zvolit si obtížnost túry. Kterýkoliv den je možné túru úplně vynechat a udělat si vlastní odpočinkový program. Technicky i časově náročnější je výstup na Karanfil, kde jsou nejexponovanější úseky zajištěny lanem. Vlastní výstup na vrchol lze ale vynechat. Na túry budeme vyrážet pouze s malým batůžkem, zavazadla nám vždy převeze autobus nebo místní pronajatá auta.

POČASÍ

Aktuální předpověď počasí můžete sledovat na:
http://hory-doly.blogspot.com/2008/01/cerna-hora-pocasi-snih.html nebo na norském meteorologickém serveru www.yr.no, kde stačí do vyhledavače zadat konkrétní místo z našeho programu.
Kontinentální počasí ve vnitrozemských horách (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Prokletije) se velmi liší od středomořského podnebí na pobřeží. Teploty jsou zde asi o 6-15 °C (dle nadmořské výšky - každých 1000 m nahoru je asi 6 °C dolů) nižší než na pobřeží. Od června do září můžete čekat denní teploty kolem 15-25 °C, vysoko v horách i nižší. Noční teploty ve výšce kolem 1000 m n. m. asi kolem 10-15 °C. Při přechodu studené fronty budou uvedené teploty nižší. Vysoko v horách může foukat silný vítr, který snižuje vnímanou teplotu (wind chill efect). V letních měsících může na některých místech v horách ležet i sníh.

MĚNA A KAPESNÉ

Ceny: doporučujeme vzít cca 50 € navíc jako krizovou rezervu. Ceny jsou průměrně asi o 20 % vyšší než v ČR, kapesné si proto vezměte podle očekávaných útrat. V restauracích se najíte za 2-7 €, pivo stojí 1,50 €, káva espreso 0,70-1,40 €, limonády 1,50 €, burek 1 €, pečivo dle druhu 0,30-2 €.
Výměna peněz: Platby kartou a bankomaty nejsou v této oblasti příliš rozšířené. Proto doporučujeme vyměnit si peníze již doma a vézt si do Černé Hory dostatečnou hotovost.

MAPY A LITERATURA

Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu.
Zájemcům doporučujeme tyto originální mapy:
• zcela nová kvalitní mapa Prokletije (hiking and biking map) 1 : 50 000 (vydavatel Kartografija Huber + German Technical Cooperation)
• zcela nová kvalitní mapa Bjelasica a Komovi (mountain turistic map) 1 : 50 000 (vydavatel Austrian Development Agency)
Kromě toho jsou zajímavé tyto materiály:
• Ivo Petr: Balkánské hory (Mirago)
• Černá Hora - průvodce od Freytag & Berndt - nejvíc informací o přímořských oblastech, hodně historie, památek; o vnitrozemí a horách méně
• Bosna a Hercegovina a Černá Hora - průvodce Treking
http://cerna-hora.xf.cz/mapy/ - mapy Prokletije, Bjelasica, Komovi

V současnosti existuje pro vaše „chytré“ mobily spousta kvalitních offline GPS map, které nevyžadují použití dat v zahraničí.
Aplikace Mapy.cz od Seznamu umožňuje nyní stáhnout i zahraniční OpenStreet mapy (po spuštění vpravo nahoře kliknete na tři tečky - Offline mapy - Mapy ke stažení).
Pro pokročilou mobilní aplikaci Locus Maps a další si můžete OpenStreet mapy stáhnout zdarma zde:
http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe
Návod na instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde: http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad


Zobrazit mapu zájezdu Prokletije a Bjelasica na větší mapě

DOPORUČENÉ VYBAVENÍ

Jelikož nebude potřeba nosit vaše věci daleko od autobusu, je dobré sbalit si veškeré vybavení do větší pevné odolné cestovní tašky nebo do batohu (taška je skladnější než velký batoh s popruhy a bederními pásy). Je nutné dodržet váhový limit zavazadel, tj. 20 kg a snažte se o maximální skladnost.
Nezbytné vybavení: Platný cestovní doklad, adekvátní množství eur, české koruny na útratu v autobuse, kartička zahraničního cestovního pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění, malý batoh 20-40 l na jednodenní túry a výlety v horách, čelovku s náhradními bateriemi.
Při spaní ve stanu nezapomeňte na spacák (počítejte raději s nižšími nočními teplotami), karimatku a pro dvojici nebo trojici spolehlivý ideálně samonosný stan, vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač), otvírák, nádobí na vaření (ešus, …).
Doporučené vybavení: Teleskopické hole, sluneční brýle s UV filtrem, krém na opalování (ochranný faktor min. 30), sunblock na rty s vyšším ochranným faktorem, hygienické potřeby, ručník, plavky, mapy, toaletní papír, …
Oblečení: Pohodlné a praktické, do chladnějšího i teplejšího, slunečného i deštivého či větrného počasí. Oblečení volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo (funkční prádlo), tričko; 2. (a 3.) vrstva teplejší - fleecová bunda, polartec, windstopper, kalhoty do hor, 4. vrstva svrchní - membránové oblečení (gore-tex, gelanots, …), „šusťák". Svrchní vrstva je nepromokavá, můžete volit membránové oblečení a pláštěnku na batoh nebo pláštěnku typu ponča, která zakryje vás i batoh. Moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort. Dále trekové ponožky, kraťasy, pokrývku hlavy (proti slunci i chladu), návleky, oblečení na noc do stanu. Boty: kvalitní trekové boty do hor, do středně náročného terénu, rozchozené, na které jste zvyklí, co nejméně promokavé. Boty je vhodné před odjezdem naimpregnovat. Doporučujeme i sandály - páskáče (na přezutí po túře, do busu, na lehčí výlety).
Strava: Společné snídaně v místech ubytování + hospůdky + nákupy na místě + možnost jednoduchého vaření (je potřeba mít vlastní vařič i nádobí).
Při nocování ve stanu počítejte s vlastním stravováním nebo individuálním dokoupením snídaní až na místě. V dolině Grbaja (3. a 4. den) bude omezená možnost dokoupení základních potravin, ale není problém navštívit restauraci. V Plavu je výborná pekárna, prodejna potravin i několik restaurací.
Při samostatném stravování doporučujeme vařit ve 2 až 3 lidech.
NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, slanina, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, sušené mléko, kondenzované mléko v tubě, čokolády, pudink do vody, čaj, šumivé tablety do vody, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cibule, česnek, cukr, sůl, koření, slivovice, … V poslední době se osvědčuje dehydratovaná strava např. značky Travellunch s jednoduchou přípravou a dostatečnou výživovou hodnotou.
Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Při nakupování se dívejte na dobu přípravy vaření (ať vyjdete s palivem a nevaříte jídlo příliš dlouho). Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha)!!! Počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Většinou je možné přes den doplnit vodu ze studánek či horských potoků, ale některé dny je voda dostupná jen ráno a večer na tábořišti.
Osobní lékárnička: Léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem. V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.

Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy

FOTOGALERIE Z MINULÝCH ZÁJEZDŮ

Fotky z minulých zájezdů - Prokletije: Aleš Paděra - Černá Hora: Prokletije a Komovi 2005, Bjelasica: Petr Matucha - Černá Hora 2006, Aleš Paděra - Durmitor, Bjelasica, Komovi, Kotor, Paklenica 2006, Markéta Polášková - Durmitor a Bjelasica 2006, Tomáš Geralt - Černá Hora - Prokleté hory 2013.