Informace k zájezdu
Prokletije

Úvodní stránka zájezdu Prokletije ( Černá Hora, Balkán, Přechody hor )

NáročnostPočasíMěnaMapyVybaveníPojištěníFotogalerie

CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 3-4

Délka denních túr je asi 4-7 hodin čistého času chůze, což odpovídá asi 6-9 hodinám celkového času i se zastávkami. Průměrné denní převýšení je asi 1100 m nahoru a 1100 m dolů. Během některých dnů se můžeme dělit na menší skupinky, které budou mít částečnou možnost si zvolit obtížnost túry (některé dny jsou společné se zájezdem Prokleté hory). Ale i ve skupince, která zvolí lehčí variantu túry, je potřeba počítat s tím, že jedeme do vysokých skalnatých hor - je proto nutná odpovídající fyzická a psychická kondice. Technicky obtížnější mohou být některé pasáže výstupu na Karanfil a Zlou Kolatu. Náročnější mohou být dny, kdy budeme stoupat na vrcholy Karanfil (4. den), Zla Kolata (6. den), Visitor (10. den). Během zájezdu je možné vynechat některé túry a udělat si volný den v místě stanování, popřípadě se projít pohádkovými dolinami. Autobus nám bude k dispozici po celou dobu zájezdu s výjimkou 3., 4., 6. a 8. dne zájezdu. Nepotřebné věci, oblečení a jídlo bude možné nechat v autobuse.

POČASÍ

Aktuální předpověď počasí můžete sledovat na: http://hory-doly.blogspot.com/2008/01/cerna-hora-pocasi-snih.html
Kontinentální počasí ve vnitrozemských horách (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Prokletije) se velmi liší od středomořského podnebí na pobřeží. Teploty jsou zde asi o 6-15 °C (dle nadmořské výšky - každých 1000 m nahoru je asi 6 °C dolů) nižší než na pobřeží. Od června do září můžete čekat denní teploty kolem 15-25 °C, vysoko v horách i nižší. Noční teploty ve výšce kolem 1000 m n. m. asi kolem 10-15 °C. Při přechodu studené fronty budou uvedené teploty nižší. Vysoko v horách může foukat silný vítr, který snižuje vnímanou teplotu (wind chill efect). V červnu a asi i v červenci bude pravděpodobně na některých místech v horách ležet i sníh.

MĚNA A KAPESNÉ

Ceny: Na útratu lze doporučit 80-100 €. Dále doporučujeme vzít cca 50 € navíc jako krizovou rezervu. Ceny jsou průměrně asi o 20 % vyšší než v ČR, kapesné si proto vezměte podle očekávaných útrat. V restauracích se najíte za 4-7 €, pivo stojí 1,50 €, káva espreso 0,70-1,40 €, limonády 1,50 €, burek 1 €, pečivo dle druhu 0,30-2 €.
Výměna peněz: Platby kartou a bankomaty nejsou v této oblasti příliš rozšířené. Proto doporučujeme vyměnit si peníze již doma a vézt si do Černé Hory dostatečnou hotovost.

MAPY A LITERATURA

Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu
(doporučujeme: http://www.pruvodcenakopce.cz/ ).
Zájemcům doporučujeme tyto originální mapy:
• nová kvalitní mapa Prokletije (hiking and biking map) 1 : 50000 (vydavatel Kartografija Huber + German Technical Cooperation)
• nová kvalitní mapa Bjelasica a Komovi (mountain turistic map) 1 : 50000 (vydavatel Austrian Development Agency)
Kromě toho jsou zajímavé tyto materiály:
• Ivo Petr: Balkánské hory (Mirago)
• Černá Hora - průvodce od Freytag & Berndt - nejvíc informací o přímořských oblastech, hodně historie, památek; o vnitrozemí a horách méně
• Bosna a Hercegovina a Černá Hora - průvodce Treking
http://cerna-hora.xf.cz/mapy/ - mapy Prokletije, Bjelasica, Komovi

Kvalitní offline GPS mapy pro mobilní aplikace Locus Maps a Orux si můžete stáhnout zde: http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe. Návod na snadnou instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde - http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad. Další velmi podrobné turistické i cyklistické rastrové mapy pro aplikaci Locus a další ve fromátu .sqlitedb můžete stáhnou zde: Mapy Černá Hora


Zobrazit mapu zájezdu Prokletije a Komovi na větší mapě

DOPORUČENÉ VYBAVENÍ

Jelikož si všechny potřebné věci ponesete po dobu přechodu hor na zádech, snažte se maximálně ušetřit na váze, neberte s sebou nic, co nutně nepotřebujete. Všechny potřebné věci by se vám měly vejít do batohu o objemu 60-70 l.
Nezbytné vybavení: Cestovní doklad, adekvátní množství eur, české koruny na útratu v autobuse, kartička zahraničního cestovního pojištění, evropský průkaz zdravotního pojištění, spacák, karimatka a pro dvojici nebo trojici spolehlivý ideálně samonosný stan, čelovku s náhradními bateriemi. Z důvodu předepsaných váhových limitů pro autobus a omezené plochy ke stanování v kempu zvolte adekvátní velikost stanu (pokud cestujete sami či s jedním spolucestujícím, vhodný je stan menší či střední velikosti).
Doporučené vybavení: Teleskopické hole, potřeby osobní hygieny, krém s UV filtrem, sluneční brýle s UV filtrem do hor kategorie 3 a vyšší, pravidelně užívané léky, lžíce, ostrý nůž (nejlépe zavírací), láhve na vodu (nejméně 3 l na osobu), zápalky (zapalovač), otvírák, lékárnička a toaletní papír. Pro dvojici (trojici): vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač), otvírák, nádobí na vaření (ešus, …).
Oblečení: Oblečení do pohody i nepohody volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo, 2. a 3. vrstva silnější termoprádlo, fleece, polartec, windstopper, no wind, 4. vrstva "svrchní" šusťák, gore-tex, gelanots, … (moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort), kraťasy, trička, ponožky (nejlépe trekové z moderních materiálů), plavky, čepice, rukavice, pláštěnku (i na batoh). Na nohy kvalitní "rozchozené" boty do hor (ne "kanady") a sandály, aby si nohy po celodenní túře odpočinuly.
Strava: Jídlo na 3-4 dny v dolině Grbaja si poneseme z Gusinje asi 8 km, pak táboříme na jednom místě. Po přesunu do doliny Ropojana bude možné nakoupit v malém obchůdku ve Vusanje. Další nákup bude možný až v Plavu. Doporučujeme vařit a stravovat se ve 2 až 3 lidech.
NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, slanina, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, sušené mléko, kondenzované mléko v tubě, čokolády, pudink do vody, čaj, šumivé tablety do vody, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cibule, česnek, cukr, sůl, koření, slivovice, … V poslední době se osvědčuje dehydratovaná strava např. značky Travellunch s jednoduchou přípravou a dostatečnou výživovou hodnotou (lze koupit např. zde: https://www.vodahory.cz/filtr-produktu/hlavni-jidla/travellunch).
Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Při nakupování se dívejte na dobu přípravy vaření (ať vyjdete s palivem a nevaříte jídlo příliš dlouho). Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha)!!! Počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Většinou je možné přes den doplnit vodu ze studánek či horských potoků, ale některé dny je voda dostupná jen ráno a večer na tábořišti.
Osobní lékárnička: Léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem, (rum či slivovice jako dezinfekce a anestetikum). V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.

Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy

POJIŠTĚNÍ:

V ceně zájezdů není zahrnuto cestovní pojištění ani pojištění storna zájezdu. Účastníkům zájezdů CK Alpina nabízíme možnost zprostředkování zahraničního cestovního pojištění i pojištění storna zájezdu od pojišťovny Generali, a.s. Ti, co cestují častěji, si mohou sjednat členství v alpském spolku Alpenverein, jehož pojištění pokrývá téměř všechny rizikové sportovní aktivity a platí jeden kalendářní rok.

FOTOGALERIE Z MINULÝCH ZÁJEZDŮ

Aleš Paděra - Černá Hora: Prokletije a Komovi 2005, několik účastníků zájezdu - Montenegro 2006, Petr - Proklatije, Komovi, Kapa Moračka 2007, Laco - Crna Gora aneb Monte Mokro 2007, Jan Volf - Prokletije 2013, Vladimír Červenka - Prokletije 2017.