Ukrajinské Karpaty – Hoverla, Bliznice, Svidovecká polonina
Ukrajinské Karpaty jsou ideálním místem pro zimní turistiku na sněhu. Tento zatím méně civilizovaný kraj nabízí panenské sněhové pláně pro všechny, kteří se rádi vydávají do neprochozených terénů. Vypravíme se do východní části Podkarpatské Rusi nedaleko rumunských hranic. Zde se na Černohorské polonině tyčí nejvyšší hora Ukrajiny Hoverla (2061 m). Na druhé straně zaříznutého údolí řeky Tisy se rozprostírá Svidovecká polonina a známý vrchol Bliznice (1881 m). Na tyto dva vrcholy společně vystoupíme.
Kurz je určen milovníkům horských terénů, kteří se chtějí i v zimě vypravit do hor, ale ještě si zcela netroufají na skutečný zimní přechod. Pokud jste strávili léto v horách a máte chuť si to vyzkoušet i v zimě v atmosféře podobně naladěných lidí a pod vedením zkušeného instruktora, je tento kurz určen právě pro vás. Instruktor vás naučí nejen jak se pohybovat na sněžnicích natěžko v terénu, ale také jak a kde si postavit v zimě stan a uvařit jídlo. Za dobrých sněhových podmínek si vyzkoušíte stavbu iglú nebo vykopání záhrabu. Dozvíte se informace o nejvhodnejším vybavení do zimních terénů.
Budeme se pohybovat ve volné přírodě na opuštěných hřebenech a svazích, s možností návratu do civilizace. Vystoupíme na nejvyšší horu Ukrajiny Hoverlu a Bliznice. Nocovat budeme ve stanech v horách a pod střechou ve vesnicích pod horami. Vařit si budeme sami nebo využijeme nabídku místních hospod, kde budeme moci poznat celou pravdu o místním kraji a jeho srdečných domorodcích. Ve skupině obvykle bývá 15 osob.
3x ve vlastních stanech v horách. 1x v Rachově a 2x v Jasini, kde bude možné využít turistických ubytoven nebo bydlení v soukromí.
Jídlo si v horách budeme připravovat sami na vařičích, vodu budeme často rozpouštět ze sněhu, čas na vaření bude jen večer a ráno. Dehydrovanou stravu na 3 večeře a studené jídlo (pečivo, salámy, sýry, paštiky, sladkosti) na snídaně, svačiny a obědy si vezměte z ČR. Ve vesnicích pod horami je možné dokoupit všechny základní potraviny a stravovat se v místních hospůdkách, ceny jídel a pití jsou nižší než u nás, sortiment dostatečný. Po nocích ve stanu se budeme těšit na ochutnávku vyhlášených specialit jako je šašlik, boršč, vareniky či pelmeně a vynikající ukrajinskou vodku a točené ukrajinské pivo. Do civilizace a hospod se dostaneme 2., 5. a 7. večer.