Informace k zájezdu
Nejvyšší hory Korsiky po GR 20

Úvodní stránka zájezdu Nejvyšší hory Korsiky po GR 20 ( Francie, Korsika, Přechody hor )

CHARAKTERISTIKA A NÁROČNOST 4

Přechod je náročný fyzicky i časově. Túry jsou dlouhé a často na plném slunci. Je téměř nemožné přerušit přechod s návratem do kempu nebo autobusu. Během přechodů je délka túr průměrně 4-6 hodin čistého času chůze, což odpovídá asi 6-8 hodinám s mnoha přestávkami, denní převýšení je průměrně 900 m ve stoupání i klesání. Pohybovat se budeme po pěšinách ve skalnatém terénu, po kamenné suti a částečně po lesních hliněných cestičkách. Občas je možné narazit na lehké pasáže s řetězy ve skále. Nejtěžší je 3. a 9. den, vynecháním výstupu na vrchol si však lze túru zlehčit. Zejména na začátku léta mohou být některé pasáže ještě pokryty sněhem. Autobus nám bude k dispozici do 3. a od 8. dne zájezdu, mezitím budeme odkázáni jen na svůj batoh.

Vzhledem k náročnosti terénu (lehké lezecké partie s řetězy) doporučujeme mít sjednané odpovídající cestovní pojištění. U nás si můžete sjednat cestovní pojištění Generali, které pokrývá sportovní činnost v rámci programu, nebo členství v Alpenverein s celoročním pojištěním.

POČASÍ

Aktuální předpověď počasí můžete sledovat zde:
http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-france/corse/regi94
Vzhledem ke geografické poloze bývá počasí v červenci a srpnu teplé a suché, takže i v horách může sluníčko pěkně „péct“, ale už jsme na Korsice zažili deštivo a teploty kolem 10 °C. Proto doporučujeme připravit se na oba extrémy. Během noclehů v horách k ránu teploty mohou klesat k 5 °C. Počítejte s vysokou spotřebou tekutin.

MĚNA A KAPESNÉ

Ceny: Bageta: 0,8-1,3 €, sýr v obchodě: 2-4 € za 200 g, víno v obchodě: od 2 €, pizza v restauraci: 8-12 €, hlavní jídlo v restauraci: od 10 €, pivo v restauraci: 3-5 €, káva nebo víno v restauraci: od 1,3 €, zmrzlina: 1,5-2 €. V restauracích jsou obecně ceny cca 2,5x vyšší než u nás. Některé potraviny v obchodech jsou cca o 50 % dražší než u nás, ale naopak řada potravin je stejně drahá nebo levnější. Doporučujeme kapesné 150-250 € na osobu. Celková výše útraty záleží jen na vašich chutích a představách o dovolené. Doporučujeme si vzít k předpokládané útratě navíc finanční rezervu cca 50-100 € na osobu.
Výměna peněz: Pro cestu do Francie budete potřebovat eura, která je možné nakoupit ve všech směnárnách. Peníze v dostatečné výši doporučujeme vyměnit v ČR, na místě jsou koruny obtížně směnitelné. Platební karty přijímají větší obchody a lepší restaurace.

MAPY A LITERATURA

Seženete v každém větším knihkupectví nebo na internetu. Zájemcům doporučujeme tyto originální mapy:
IGN, Corte Monte Cinto 1 : 25 000,
IGN, Monte d´Oro, Monte Rotondo 1 : 25 000

Kvalitní offline GPS mapy pro mobilní aplikace Locus Maps a Orux si můžete stáhnout zde: http://www.openandromaps.org/en/downloads/europe. Pro zájezdy na Korsiku potřebujete mapu Corse. Návod na snadnou instalaci mapy pro Locus (Android) najdete zde - http://www.alpina.cz/t/gps-locus-zaklad. Další velmi podrobné turistické i cyklistické rastrové mapy Korsiky pro aplikaci Locus a další ve fromátu .sqlitedb můžete stáhnou zde: Mapy Korsika

DOPORUČENÉ VYBAVENÍ

Jelikož si všechny potřebné věci ponesete po celou dobu přechodu hor po chatách na zádech, snažte se maximálně ušetřit na váze, neberte žádné zbytečnosti. Všechny potřebné věci by se vám měly vejít do batohu o objemu 60-70 l. Rozumná váha batohu na vícedenní přechod hor je cca 15-17 kg, někdo unese i 20 kg. Berou se věci jako na letní treking v kterýkoliv jiných horách. Některé věci je ideální vzít do dvojice (trojice) - stan, věci na vaření, lékárnička.
Nezbytné vybavení: Platný cestovní doklad, měna příslušné země (viz. Měna a kapesné), české koruny na útratu v autobuse, kartička zahraničního cestovního pojištění, batoh vhodný pro vícedenní přechody natěžko, spacák, karimatku, spolehlivý nepromokavý stan (nejlépe samonosný). Z důvodu předepsaných váhových limitů pro autobus a omezené plochy ke stanování v kempu zvolte adekvátní velikost stanu (pokud cestujete sami či s jedním spolucestujícím, vhodný je stan menší či střední velikosti).
Doporučené vybavení: Teleskopické hole, pláštěnka (i na batoh), malý batůžek na jednodenní túry či výlety. Potřeby osobní hygieny, ručník, toaletní papír, krém na opalování s UV filtrem, sluneční brýle s UV filtrem. Pravidelně užívané léky, zavírací nůž, čelovka, tužka, zápisník, mapy, mapník (obal na mapu), GPS, foťák a náhradní baterie, nabíječka na telefon. Ledvinka nebo kapsička na krk na doklady a peníze.
Oblečení: Kvalitní "rozchozené" boty (pohorky), oblečení do pohody i nepohody. Oblečení volte tak, aby se dalo vrstvit podle povětrnostních podmínek: 1. vrstva termoprádlo, 2. a 3. vrstva silnější termoprádlo, fleece, polartec, windstopper, no wind, 4. vrstva svrchní - "šusťák", gore-tex, gelanots (moderní materiály nejsou samozřejmě podmínkou, ale zajistí vám větší komfort), dále kraťasy a tričko. Ponožky, nejlépe trekové z moderních materiálů, plavky, čepice, rukavice, sandály (aby si nohy po celodenní túře odpočinuly + na cestu do busu).
Strava: Miska, lžíce či příbor, multifunkční nůž, hrníček na pití, dvě 1,5 l plastové láhve na vodu, nádobí na vaření, utěrka, mycí prostředky, vařič, dostatek paliva, zápalky (zapalovač). Stravování je po celou dobu zájezdu z vlastních či dokoupených zásob. Doporučujeme vařit a stravovat se ve 2 až 3 lidech. NÁVRH JÍDLA (PRO INSPIRACI): štangle tvrdého salámu, chleba, ovesné vločky, sušené ovoce, čokolády, čaj, šumivé tablety do vody, oplatky, džem, med, bramborová kaše, rýže, těstoviny, předvařená čočka, sojové maso, omáčky v prášku, polévky v sáčku, tvrdý sýr, tavené sýry, paštiky, cukr, sůl, koření, slivovice… Šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha).
• Chléb nebalte do igelitu a jiných neprodyšných materiálů, jinak se zapaří a zplesniví, doporučujeme zabalit do plátěné utěrky. Aby štangle salámu nezplesnivěla, je dobré ji předem nechat vysušit ve stinném a větrném místě. Tvrdý sýr je dobré namočit předem na noc do hodně slané vody (nasycený roztok), aby se konzervoval, nechat ho pak vysušit a zabalit do prodyšného materiálu. Na vícedenních přechodech počítejte s tím, že možnost vařit bude jen ráno a večer, na oběd si připravte studené jídlo. Obědová pauza trvá zhruba hodinu. Kromě toho je denně i několik kratších zastávek, kdy je možné posvačit. Většinou je možné přes den doplnit vodu ze studánek či horských potoků, ale některé dny je voda dostupná jen ráno a večer na tábořišti.
Osobní lékárnička: léky, které běžně užíváte, dezinfekce, náplast, obinadlo, něco na bolesti, na kašel a nachlazení, na sražení teploty, na průjem (rum či slivovice jako dezinfekce a anestetikum). Komu se dělává špatně v autobuse, doporučujeme přibalit Kinedryl. V každém případě vsaďte raději na prevenci nežli na to, že vás někdo stejně ošetří.

Více informací o doporučeném vybavení naleznete na: http://www.alpina.cz/t/vybaveni-na-zajezdy

POJIŠTĚNÍ:

V ceně zájezdů není zahrnuto cestovní pojištění ani pojištění storna zájezdu. Účastníkům zájezdů CK Alpina nabízíme možnost zprostředkování zahraničního cestovního pojištění i pojištění storna zájezdu od pojišťovny Generali, a.s. Ti, co cestují častěji, si mohou sjednat členství v alpském spolku Alpenverein, jehož pojištění pokrývá téměř všechny rizikové sportovní aktivity a platí jeden kalendářní rok.

FOTOGALERIE Z MINULÝCH ZÁJEZDŮ

Michal Lollok - Korsika 2006