Pohodový skialp v oblasti Solné komory a Dachsteinu
Veškerá výstroj už je zkontrolovaná, baterky v pípáku vyměněné, lepidlo na pásech lepí, hrany lyží před sezónou přebroušené a škrábance na skluznici po minulé sezóně zacelené, … zkrátka každý kovaný skialpinista už netrpělivě vyhlíží začátek sezóny. A protože nemá smysl věci odkládat, a protože na Dachsteinu už je sníh, spojíme první skialpovou akci letošní zimy s oslavou příchodu Nového roku v úžasném prostředí Solné komory!
Během jednodenních túr si vyšlápneme v oblasti Gosau, masivu Krippensteinu, nad Altausee či nad střediskem Postalm na některé okolní kopce, jako je Hintere Seekarwand (1857 m), Hoher Kalmberg (1833 m), Gamsfeld (2027 m), Elferkogel (1601 m) nebo Labenberg (1642 m), kde si dopřejeme krásné výhledy na masiv Dachsteinu a užijeme první letošní oblouky při sjezdech ve volném horském terénu.
Zájezd je vhodný pro pokročilé skialpinisty, kteří s jistotou zvládají výstupy i sjezdy ve volném terénu s proměnlivou náročností i strukturou sněhu a umí zcela samostatně zacházet se skialpovou výzbrojí a výstrojí. Pohybovat se budeme v nadmořské výšce okolo 600-2150 m, denně překonáme převýšení 550-1500 m a na túrách strávíme asi 3-6 hodin, včetně přestávek na odpočinek (náročnost podrobněji). Na středně náročné skialpové túry budeme vyrážet nalehko. Bydlet budeme v malebném městečku Bad Goisern, v útulném hostelu s výbornou polopenzí. K nástupům na túry je to odtud do 20 km, takže necelá půlhodinka autem i s nakládáním lyží.
V městečku Bad Goisern ve velmi příjemném hostelu Luise-Wehrenfennig Haus ve 2lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. K dispozici je také wifi a společenská místnost s TV a kulečníkem.
Dostaneme místní polopenzi. Polopenze začíná 1. den večeří a končí 5. den snídaní. Snídaně obvykle zahrnuje šunku, sýr, džem, pečivo, jogurt, müsli, ovoce, kávu, čaj a džus. K večeři se podává polévka a chutné hlavní jídlo. Polopenze zahrnuje i silvestrovské večerní menu. Silvestrovská večeře formou bufetu zahrnuje polévku, vepřovou pečeni, řízky, kuřátka, různé druhy salátů, obložené chlebíčky, šunkové rolky, plněná vajíčka, ...
Stravování přes den předpokládáme z vlastních zásob. Případně lze zakoupit jídlo, teplé či studené nápoje na horských chatách a v restauracích. Na náměstí v Bad Goisern se nachází také několik příjemných kaváren, vynikající pekárna a pizzerie. Ceny v obchodech jsou o něco vyšší než u nás, v restauracích je asi 2x dráž.
Doprava:
1) Vlastní doprava: z Prahy 360 km, cca 4:30 hod a z Brna 420 km, cca 4:40 hod. Sraz je v první den zájezdu v 18 hod v hostelu Luise-Wehrenfennig Haus, parkování před hostelem zdarma (vjezd z ulice Permdanner-Promenade).
2) Našim mikrobusem s průvodci za příplatek za dopravu. Odjezd z Brna je v první den zájezdu kolem 13 hod.
Nástupní místa (v případě dopravy mikrobusem): Brno
Do přihlášky prosím uveďte, o kterou variantu máte zájem.
Podrobněji: doplňující informace k zájezdu (náročnost, počasí, mapy, vybavení)
Nutná výbava: Skialpový set (skialpové lyže, pásy, boty, přilba), teleskopické hole se sněhovými kotouči, lavinový set (lavinový vyhledávač - pípák, sonda, lopata), haršajzny. Lavinovou výbavu vám můžeme zapůjčit z naší půjčovny. Vybavení na skialpy si můžete zapůjčit v komerčních půjčovnách.