Drsná krajina tundry, ledovce, vodopády, fjordy a jezera (letecky)
Norsko je zemí drsné krásy, kde tundra střídá ledovce, vodopády a hluboké fjordy. Vyrazíme na šestidenní přechod NP Jotunheimen, „Domov obrů“, mezi majestátními vrcholy, sněhovými svahy a jezery. Čekají nás rozhledy, setkání s divokou přírodou i útulné horské chaty - zážitek, na který jen tak nezapomeneme. Užijeme si severské světlo, ticho hor a dlouhé večery pod hřebeny.
Průvodce:
Jiří Drbal
Pět nocí, během přechodu hor, budeme spát na horských chatách, kde jsou většinou 4-6lůžkové pokoje s patrovými lůžky, k dispozici je teplá sprcha. Pro spaní na chatách vám bude stačit vložka do spacáku. 1. den nocujeme všichni v chatkách v kempu u Otty, 7. den v kempu v Oslu; tyto dva noclehy v kempu jsou zařazeny kvůli přejezdu z a na letiště, v kempech je k dispozici studená i teplá voda z kohoutku, sprcha je za příplatek cca 10-20 NOK.
Na horských chatách během přechodu hor je možné si kupovat snídaně, večeře a studené obědové balíčky, je ale nutné počítat s několikanásobně vyššími cenami, než je běžné v ČR. Na chatě Glitterheim (1 noc) a chatě Skogadalsbøen (1 noc) je plná penze (snídaně, obědový balíček, večeře) v ceně zájezdu, na další chatě Leirvassbu je v ceně zájezdu 1x snídaně. Vaše denní výdaje za jídlo se, v případě využití stravy na chatách, budou pohybovat v rozmezí cca 600-850 NOK, ve dny, kdy máte na ubytování snídani či další jídlo, budou náklady o něco nižší. Cena tříchodové večeře se pohybuje okolo 550 NOK, cena snídaně okolo 200 NOK. Většina chat rovněž nabízí zakoupení obědového balíčku cca za 100 NOK. V Norsku lze víceméně vše platit kartou, hotovost tedy potřebovat skoro nebudete. Pokud nevyužijete chatovou stravu, je možné vlastní stravování a vaření z převážně dovezených potravin, tuto variantu ze zkušeností příliš nedoporučujeme. Čas na vaření bude ráno a večer. Na všech chatách je zakázáno pracovat s otevřeným ohněm ve vnitřních prostorách, je tedy nutné počítat s tím, že se jídlo musí vařit venku. Při této variantě je nutné mít vlastní vařič (plynové kartuše dokoupíme na místě 2. den ráno, je zakázáno je převážet letadlem), ešus a příbor. Nevyužijete-li chatové obědové balíčky, pak je potřeba mít s sebou vlastní studené obědy (během túry není prostor na vaření). Možnost nákupu potravin v místním obchodě (i případných čerstvých zásob na přechod hor) je 2. den ráno a 7. den po návratu z treku. První a poslední noc je v kempu možno využít vybavenou společnou kuchyňku.
Doprava na místě:
Z letiště u Osla se dopravíme norským vlakem do města Otta. Dále se přepravíme minibusy domluvenými jen pro naši skupinu na start přechodu hor a pak zpět z konce treku do kempu v Oslu.
Svoz z Brna: Pro klienty nabízíme možnost svozu z Brna (autobusové nádraží Zvonařka) přímo na letiště v Praze a zpět. Odjezd z Brna je v první den zájezdu kolem 4:30, návrat pak poslední den kolem půlnoci. Časy jsou naplánovány dle letového řádu letecké společnosti. Podrobnější informace ke svozu budeme zasílat v závěrečných informacích měsíc před odletem.
Svozy zajišťujeme při splnění minimálního počtu klientů, což jsou u tohoto zájezdu tři osoby.
Cestovní formality: Norsko není členem EU, ale cestovat můžete jak s cestovním pasem, tak s platným občanským průkazem (Norsko je součástí Schengenského prostoru).
Podrobněji: doplňující informace k zájezdu (náročnost, počasí, doporučené vybavení atd.).
Více informací o koupi letenek a placení zájezdu.