Přechod přes sedlo Pin-Parvati a Údolím sněžných leopardů do Spiti
Vydáme se na dobrodružný trekking do srdce indického Himálaje. Přes sedlo Chandrakani pass a svéráznou vesnici Malana dorazíme do horského letoviska Kasol, odkud vyrazíme na sedmidenní přechod opuštěným zeleným údolím řeky Parvati. Přes zaledněné sedlo Pin Parvati pass (5300 m) se dostaneme až do vyprahlé krajiny Spiti, kde zažijeme drsnou krásu hor, poznáme půvab vysokohorských pastvin a posvátných jezer i klid odlehlých vesnic. Prožijeme večery pod hvězdami, atmosféru tibetských klášterů a kontrast hinduistické i buddhistické kultury.
Na trecích spíme celkem 6x ve vlastních stanech většinou ve volné přírodě a u zdrojů pitné vody. V civilizaci budeme ubytováni celkem 9x v čistých cestovatelských hotelech - k dispozici jsou většinou 2lůžkové pokoje, někdy vícelůžkové. V některých ubytováních a restauracích funguje wifi, ale raději připravte své blízké na to, že se nebudete ozývat pravidelně.
V horách se budeme stravovat z vlastních dovezených a dokoupených potravin. Čas na vaření bude ráno a večer. Obědy je potřeba mít studené (po cestě není prostor na vaření). Jsou nutné věci na vaření - vařič, ešus, závětří, lžíce. Vařič můžete mít plynový i benzínový, plynovou bombu a zápalky či zapalovač nelze převážet letadlem, koupíte na místě. Není třeba si s sebou brát příliš jídla z ČR, v Indii se většina základních potravin dá koupit takřka kdekoli za ceny nižší než u nás. Nedostatkovým zbožím je chléb, sýr a maso. Na vaření jsou vhodné pouze lehké potraviny s kratší dobou vaření - polévky ze sáčku, instantní jídlo ze sáčku, bramborové kaše, sladké kaše, dále sůl, čaj, cukr. Těžké konzervy ne! Ze studeného jídla: kus štangle suchého salámu, tvrdé a měkké sýry, paštiky. Ideální je strava dodávající dostatek energie a přitom lehká, dehydratovaná - müsli, ovesné vločky, čokolády, cereální tyčinky, oplatky, bonbony (hroznový cukr atp.), sušené ovoce, oříšky a další lehké a vysokoenergetické potraviny.
Ve městech si budeme v restauracích užívat velmi chutné a levné indické i světové kuchyně, většinou vegetariánské, v údolí Spiti i tibetské kuchyně. Ceny se pohybují od 100 do 300 INR za jídlo, dle výběru a dle dostupnosti místa. Vaše náklady na jídlo se budou pohybovat kolem 1 300 INR/den (tj. cca 15 USD/den), v případě stravování v restauracích mohou být náklady o něco vyšší. Vodu na treku budeme postupně doplňovat. Nutný je prostředek na dezinfekci pitné vody - kapky nebo tablety (např. Sanosil - koupíte v lékárnách nebo ve zdravotních ústavech) nebo vodní filtr (např. Sawyer mini filter). V civilizaci budeme kupovat vodu balenou. Doporučujeme také práškové nápoje a šumivé vitamíny do vody.
Doprava na místě: Budeme využívat turistických dálkových autobusů, místních linkových autobusů a nasmlouvaných džípů a minibusů.
Cestovní formality: Ke vstupu do Indie je potřeba cestovní pas ČR s platností minimálně 6 měsíců po vstupu do země. Do Indie si každý účastník musí zajistit elektronická víza eTV. K vyplnění potřebujete svůj pas a platební kartu. S vyplněním vám poradíme, podrobnější pokyny k vyplnění žádosti o indické vízum vám pošleme v předstihu. O víza si můžete zažádat nejdříve 30 dní dopředu. Je dobré si pořídit fotku cestovního dokladu pro snadnější řešení situace v případě ztráty.
Před cestou do Indie je dále třeba provést elektronickou registraci - vyplnit cca 3 dny před odletem příletovou kartu e-Arrival. Tuto registraci provedeme za vás a je zahrnuta v ceně zájezdu. K registraci potřebujeme znát i číslo pasu a státní příslušnost - vyplňte prosím v přihlášce. Na další potřebné údaje se vás doptáme před odjezdem.
Očkování: Doporučujeme být naočkovaný proti hepatitidě A a proti břišnímu tyfu. Přesvědčte se také, že máte platné očkování proti tetanu.
Podrobněji: doplňující informace k zájezdu (náročnost, počasí, doporučené vybavení atd.).
Více informací o koupi letenek a placení zájezdu.