Údolím sněžných leopardů až do Spiti a Kinnauru nalehko s podporou nosičů
Indie je tak obrovská, barevná a různorodá země, že ji lze jen těžko charakterizovat několika větami. Pro svou rozlohu, svéráznou filozofii a konzervativní kastovní systém nebyla, s výjimkou velkých měst, zatím příliš ovlivněna západním životním stylem, masovou turistikou a komercí. Proto, pokud chcete v Asii najít něco skutečně původního, je Indie tou nejlepší volbou. Je to snová země starověké kultury, báječných přátelských lidí, spirituality, tisíce bohů, světového náboženství, Buddhy, koření a obrovských kontrastů. Na jedné straně je Indie zemí s druhou nejrychleji rostoucí ekonomikou a na straně druhé zemí, kterou sužuje chudoba, přelidnění a špína. Kdo ji však pozná, toho uchvátí...
Čeká nás osmidenní trek nalehko s podporou nosičů a s plnou penzí v horském himalájském státě Himáčalpradéš (Himachal Pradesh), pro nějž jsou charakteristická hluboká zalesněná a většinou špatně dostupná říční údolí, kde budeme skoro sami. Nejprve navštívíme údolí řeky Parvátí plné přírodních termálních pramenů a místními autobusy se dopravíme do vsi Bareshani, kde končí silnice a dál už se musí po svých. Osmidenní přechod nás provede ze zeleného údolí řeky Parvátí, plného himalájských jedlí, přes ledovce průsmyku Pin Parvati až do vyprahlých útesů a skal kolem řeky Pin. Po absolvování treku se před návratem přes koloniální Shimlu do Dillí budeme dále věnovat poznávaní unikátních oblastí Spiti a Kinnaur. Spiti byla poprvé otevřena pro cizince teprve před 25 lety, díky tomu je stále turismem relativně nedotčená. Ve scenériích krásných hor a údolí podobných Ladakhu jsou posazené kláštery pocházející ze 7.-8. století, kdy do oblasti pronikl buddhismus. Navštívíme kláštery Key, Dhankar a Tabo, které jsou zajímavější než kláštery v samotném Tibetu, přesto je kraj Spiti díky své odlehlosti mnohem méně navštěvovaný turisty. Pojedeme drsnými údolími řek jen několik kilometrů od tibetské hranice do kraje Kinnaur, kde se mísí tibetská kultura s indickou - uvidíme zde i vesničky v typicky tibetské architektuře, např. 800 let starou ves Nako.
Na treky v Indii je třeba být kvalitně vybaven, mít dobrou fyzickou kondici a alespoň základní zkušenosti s pobytem v přírodě. Na mnoha místech v horách nežijí lidé, proto je nezbytná naprostá soběstačnost. Využijeme proto služeb místních nosičů, kteří nám ponesou vše potřebné na více jak týden v horách. My si poneseme jen malý batoh s vodou na den, svačinu, lékárničku a nějaké oblečení pro případ změny počasí a půjdeme tedy opravdu nalehko. Nebude chybět ani místní průvodce a kuchař, který nám každý den na treku připraví chutné jídlo - dostaneme plnou penzi. Při přechodu sedla Pin Parvati nejsou potřeba mačky ani cepín. Denně půjdeme 5-10 hodin i se všemi přestávkami, stoupání je většinou pozvolné (denně asi 400-1000 m nahoru), klesání bývá rychlejší. V horách spíme ve vlastních stanech ve volné přírodě, ve městech v levnějších cestovatelských hotelech. Větší vzdálenosti překonáme autobusy vyšší třídy, na kratší vzdálenosti použijeme místní dopravu, do Dillí se vrátíme vlakem. Pojedeme v malé skupině do 13 cestovatelů. Na další treky do Himálaje můžete vyrazit na zájezdech Indie - Ladakh a Ladakh - Malý Tibet pohodově.
Na treku spíme celkem 6x ve vlastních stanech většinou ve volné přírodě a u zdrojů pitné vody. V civilizaci budeme ubytovaní celkem 11x v levnějších čistých turistických hotelech - k dispozici jsou většinou 2lůžkové pokoje, někdy vícelůžkové.
V horách na treku se o nás bude starat místní kuchař a připraví nám kompletní plnou penzi. Ta sestává ze snídaně, obědového balíčku na cestu, bohaté večeře a samozřejmě čaje, který nemůže v Indii nikdy chybět. Plná penze (celkem 7x) začíná večeří v prvním horském kempu (6. den) a končí poslední den treku (13. den), kdy dostaneme po snídani ještě svačinu na cestu. Těšit se můžete na indickou vegetariánskou stravu, místní kuchaři umí ovšem vykouzlit i chutné evropské jídlo. K snídani jsou většinou vajíčka, toasty, kukuřičné lupínky nebo musli. K večeři je zpravidla hodně rýže, kořeněná čočková omáčka (Dal) a zelenina na kari, můžou však být i špagety nebo čínská kuchyně. Z domu je dobré se vybavit jen pár energetickými tyčkami na trek, čokoládou apod. Ve městech si budeme v restauracích užívat velmi chutné a levné indické i světové kuchyně, většinou vegetariánské, v tibetských oblastech i tibetské. Ceny se pohybuji od 80 do 200 INR za jídlo, dle výběru a dle dostupnosti místa.
Doprava na místě: Budeme využívat hlavně linkových autobusů, místy nasmlouvaných džípů. Z Shimly pojedeme úzkokolejným vlakem a do Dillí se vrátíme v lehátkovém vozu nočního rychlíku.
Cestovní doklady a víza: Ke vstupu do Indie je potřeba cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po vstupu do země. Do Indie si každý účastník musí zajistit elektronická víza eTV. K vyplnění potřebujete svůj pas a platební kartu. S vyplněním vám poradíme, podrobnější pokyny k vyplnění žádosti o indické vízum vám pošleme v předstihu. Vhodný čas k vyřízení víz je cca 1-2 měsíce před odletem.
Očkování: Do Indie není žádné očkování povinné, ale rozhodně doporučujeme očkování proti hepatitidě A a B, případně i proti břišnímu tyfu (často bývá společné s očkováním proti žloutence). Zkontrolujte si také platnost svého očkování proti tetanu. Bližší informace o očkování vám dají zdravotní ústavy a očkovací centra.
Podrobněji: doplňující informace k zájezdu (náročnost, letenky, pojištění atd.).
Více informací o koupi letenek a placení zájezdu.